Центральний гірничо-збагачувальний комбінат відчинив двері туристам

Вже близько року у нашому місті триває реалізація «Програми розвитку промислового туризму у місті Кривому Розі на 2013-2015 роки», в рамках якої регулярно проводяться екскурсії на діючі промислові підприємства та об'єкти індустріальної спадщини Кривого Рогу. Головним координатором процесу виступає комунальне підприємство «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» у тісній співпраці з управлінням економіки виконкому Криворізької міської ради.

31 травня для чергової групи бажаючих (ними виявилися працівники ПАТ Укртелеком у кількості 40 осіб) було організовано екскурсію по маршруту Кривий Ріг - індустріальна перлина України!

Цього разу на екскурсантів чекала приємна несподіванка – їм випала можливість бути першими туристами, що відвідали ЦГЗК в рамках вищевказаної програми. Керівництво комбінату приурочило дану подію до Дня народження міста і надало можливість всім бажаючим відкрити одну з цікавих сторінок історії нашого міста – становлення потужного гірничо-збагачувального підприємства, що бере свій початок ще з далекого 1961 року.
Взагалі екскурсія пройшла в новому експериментальному форматі, адже включала окрім традиційних (3D відеогалерея, учбово-курсовий центр ПАТ «Кривбасзалізорудком»), ще й нові об'єкти, а саме: музей ЦГЗК, Алею Слави цього ж підприємства, а також лимонарій ЦГЗК, Глеюватський кар'єр ЦГЗК, кар'єр №2 ЦГЗК, що є зразком сучасної ефективної технічної рекультивації (поновлення порушених земель) та ін.


Переважна більшість екскурсантів – жінки, що виявили природню цікавість до нового і непізнаного. У декого з них чоловіки або сини працюють у шахті чи кар'єрі, і звісно ж представницям прекрасної статі кортіло дізнатися, в яких умовах працюють їх рідні і що взагалі уособлює собою професія шахтаря та гірника. Дехто просто вважав своїм обов'язком побачити на власні очі промислові об'єкти Кривого Рогу, адже жити в «сталевому серці» України і жодного разу не зробити цього – принаймні соромно.


Гідом оглядової екскурсії виступив завідувач кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму КНУ Казаков Володимир. Захоплюючі історії про заснування та становлення рідного міста, пересипані легендами та переказами, жодного екскурсанта не залишили байдужими. Особливо цікаво було спостерігати за щирим подивом жінок, коли під час подорожі по місту вони дізнавалися, що колись на цих місцях були шахтарські поселення та виробки, залишки яких збереглися й донині.


Автобусна екскурсія прослідувала від пам'ятника козаку Рогу біля міськвиконкому і аж до ПАТ «ЦГЗК», під час якої гід знайомив присутніх з історією 95 квартала, Катерининської залізниці, колишніх рудників ім. Дзержинського, Кірова, Карла Лібкнехта, Комінтерна, Фрунзе, Більшовик, Суха Балка. Маршрут пролягав по вулицям Світлогірській, Кремлівській, Симбірцева, Ногіна, 23-го Лютого, де представлена велика кількість працюючих шахт міста та пам'ятників. Кінцевим пунктом став ПАТ «ЦГЗК», екскурсію до якого фактично було організовано завдяки зусиллям генерального директора підприємства Тимошенко Павла та директора з побуту і соціальних питань Артюха Віктора, який безпосередньо виступив гідом під час відвідування об'єктів комбінату.


Підприємство має усі необхідні умови для забезпечення цікавого оглядового туру по комбінату. По-перше, туристам пропонується для відвідування сучасний музей трудової слави комбінату з численними експонатами та макетами, найбільший з яких демонструє все підприємство з найдрібнішими об'єктами. Також обладнано сучасний оглядовий майданчик закритого типу на північному борту Глеюватського кар'єру, де екскурсантам видаються біноклі, аби вони змогли крупним планом побачити увесь виробничий процес на кар'єрі та техніку.


Учбово-Курсовий Центр (унікальний учбовий полігон (модель шахтної виробки) з діючими машинами і механізмами, на яких проводиться навчання практичним прийомам роботи на них) ПАТ «Криворізький Залізорудний Комбінат» став місцем, де жінки спробували себе в ролі бурильника, скрепериста, ознайомилися з різноманітною технікою, яка працює в шахті під землею. Особливо вразила екскурсантів розповідь про роботу кріпильника, якому доводиться самотужки піднімати вантажі до 90 кг.


Приємним бонусом екскурсії став смачний обід у їдальні №8 та сувенірні подарунки від ПАТ «ЦГЗК».
КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» висловлює глибоку вдячність керівництву ПАТ «ЦГЗК» за надану можливість організації екскурсії на підприємство та щиро сподівається, що дана подія покладе початок регулярних відвідувань комбінату туристами.


Наразі розробляється формат подальшої співпраці з ПАТ «ЦГЗК» в напрямку розвитку промислового туризму у місті.


Шановні криворіжці та гості міста! Відкрийте для себе непізнані грані Кривого Рогу, станьте учасником екскурсії та на власні очі переконайтесь в потужному потенціалі міста для розвитку промислового туризму!
Більше інформації на сайті та за телефонами: 92 98 48, 097 45 00 955.

Нижче можна ознайомитися з відгуками безпосередніх учасників екскурсії, які радо ділилися своїми враженнями.


Лебедушкина Алла Ивановна:
«В восторге от экскурсии, не ожидала, что получу столько приятных впечатлений. С интересом обнаружила, что многие обыденные вещи, которые мы каждый день встречам на улице, на самом деле являются историческими памятниками. Особенно поразил вид карьера, неимоверное зрелище.
Не смотря на большую продолжительность экскурсии (8 часов), все прошло на одном дыхании, никто не устал и не успел соскучиться.


Интересная программа экскурсии, все в комплексе дает очень положительный эффект. В моей семье никто не работает на шахте, и только благодаря данной экскурсии я смогла прикоснуться к теме промышленных предприятий города...»

Ботвинова Валентина Николаевна:
«Экскурсия организована на высшем уровне. Самое яркое впечатления оставил ЦГОК, а именно музей и карьер. Благодаря увлекательным рассказам гида (Казакова В.Л. – прим. автора) вся экскурсия была очень интересна и познавательна. Все остались под огромным впечатлением, планируем проведение еще одной такой экскурсии, чтобы как можно больше сотрудников нашей организации открыли для себя промышленный туризм. Особо поразило радушие встречающих на ЦГОКе, очень приятные и отзывчивые люди.

Шаповалюк Виктория Анатольевна:
«Очень понравился визит на карьер, музей КЖРК, мини-ботанический сад, музей в 3D галереи. Общее впечатление от экскурсии - более, чем положительное. Хочу выразить огромную благодарность и организаторам экскурсии, и персоналу ЦГОКа, которые нас очень тепло встречали. Всем советую поучаствовать в такой экскурсии и получить массу впечатлений».

Силецкая Татьяна Владимировна:
«Экскурсия очень понравилась, поразило радушие сотрудников ЦГОКа. Особенную благодарность хочу выразить Артюху Виктору Николаевичу, директору по быту и социальным вопросам ЦГОКа, который с искренней заботой хозяйственника показывал объекты предприятия, зеленое хозяйство, карьер.


Во всем ощущалось, что руководство беспокоится о престиже своей организации, все поддерживают на должном уровне. Особо поразил музей ЦГОКа, в котором, кроме экспонатов и фото, представлены предметы прикладного творчества, сделанные руками сотрудников предприятия. Здесь можно было увидеть все: изделия из бисера, поролона (сказочные Маша и медведи), работы по технике печворк, квиллинг и многое другое.


По дороге на ЦГОКа радовали глаз 500 клумб цветов, высаженные работниками предприятия. Все говорило о том, что ЦГОК – это не только добыча, обработка и реализация железной руды, это также коллектив, о благополучии которого здесь беспокоятся.


Я, как глава профкома ПАТ «Укртелеком», непосредственно участвовала в организации сотрудников для участия в экскурсии, и мне особо приятно было получить их восторженные отзывы. Никто не пожалел о потраченном времени, обогатился знаниями о Кривом Роге и совершенно по-другому взглянул на него – как на город, рожденный трудом и стремлением человека к новым вершинам...»

DSCN1127 62

DSCN1128 61

DSCN1130 60

DSCN1131 59

DSCN1134 57

DSCN1136 56

DSCN1137 55

DSCN1139 54

DSCN1140 53

DSCN1141 52

DSCN1143 51

DSCN1144 50

DSCN1145 49

DSCN1147 48

DSCN1148 47

DSCN1152 46

DSCN1154 45

DSCN1156 44

DSCN1160 43

DSCN1164 42

DSCN1165 41

DSCN1168 40

DSCN1169 39

DSCN1172 38

DSCN1174 37

DSCN1175 36

DSCN1176 35

DSCN1178 34

DSCN1183 33

DSCN1196 28

DSCN1202 22

DSCN1211 19

DSCN1213 17

DSCN1224 15

DSCN1226 13

DSCN1228 12

DSCN1235 9

DSCN1238 8

DSCN1253 4

DSCN1258 3

DSCN1259 2

DSCN1262 1