Про туристичний Кривий Ріг почули навіть в Іспанії!

5thECoIT logo

Про потенціал промислового туризму та найцікавіші об'єкти Кривого Рогу знають тепер навіть в Іспанії завдяки участі керівника відділу "Промисловий туризм" КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» Пацюк Вікторії у 5 Європейській конференції з індустріального туризму, що була проведена 17-20 червня 2014 року у містах Феррол та Ла-Корунья.


Основний лейтмотив заходу - «Ідентичність промисловості та культури».

DSCN2501


Організатори конференції - підрозділи Європейської комісії з промисловості та туризму, Асамблея торгово-промислових палат і промисловості Франції, Торгово-промислова палата міста Толедо, керівництво регіону Галісія, муніципалітети міст Ла-Корунья та Феррол.


У заході взяли участь близько 150 осіб, здебільшого представники Іспанії, Франції, Італії. Досить численними були делегації Португалії, Польщі, Німеччини та Румунії. Пострадянський простір був представлений лише Україною.


Проведення даної конференції було поєднано з щорічним заходом «Перехрестя Європи», розробленим Європейською комісією у співпраці з Радою Європи та Європейським інститутом культурних маршрутів. На «Перехресті Європи» висвітлюються європейські місця та маршрути з метою консолідації різних культур, сприяння співробітництву, обміну, а також обізнаності щодо потенціалу нових туристичних видів.


На відкритті конференції з індустріального туризму виступили поважні гості Джин-Юн Ву (спеціальний радник з туризму та культури Всесвітньої туристичної організації), Браян Сімпсон (член Європейського парламенту і голова Комітету з транспорту) та Хосе Кабанес (представник Галісії).


В рамках заходу проведено 3 експертні панелі на теми: «Промисловий туризм на морі»«Промислова спадщина та туризм: погляд в майбутнє»«Туризм як двигун змін в промисловості».


Головна мета організації даної конференції - відновлення багатої європейської індустріальної спадщини, сприяння її захисту і збереженню, а також стимулювання сталого розвитку туризму з урахуванням місцевих традицій та особливостей.


У рамках заходу мали місце численні презентації та засідання робочих груп.Туристичний потенціал міста Кривого Рогу було представлено під час засідання робочої групи «Індустріальний туризм: планування та стійкість». Пацюк Вікторія виступила з доповіддю на тему «Індустріально-туристичні тренди міста Кривого Рогу», під час якої було продемонстровано туристичний потенціал нашого міста, його найцікавіші об'єкти, розкрито ключові напрями діяльності відділу промислового туризму та його здобутки, охарактеризовано плани на майбутнє щодо становлення індустріального туризму.

DSCN2505

Під час конференції відбулися неформальні зустрічі з вченими різних університетів країн Європи (Італія, Польща, Румунія) та представниками міжнародних організацій (Європейський маршрут індустріальної спадщини, Асоціація збереження індустріальної спадщини, Міжнародний документаційний та науково-дослідний центр промислової спадщини для туризму, Південний Схід Європи для нашого спільного майбутнього тощо). Іноземні учасники були приємно здивовані рівнем розвитку промислового туризму у Кривому Розі, захоплено цікавилися його об'єктами та високо оцінили презентовану промопродукцію.


На фоні міст Іспанії, які практикують індустріальний туризм, Кривий Ріг має значнобільше об'єктів для становлення даного туристичного напряму. Однак європейці серед індустріальних об'єктів України знають лише Чорнобильську АЕС, тому необхідно скоординувати роботу щодо залучення всіх ланок (міська влада – керівники промислових підприємств – науковці та краєзнавці – представники туристичної сфери) задля того, щоб створити гідний уваги іноземних відвідувачів туристичний продукт. Нині іноземні учасники форуму з цікавістю поставилися до досвіду організації промислового туризму нашого міста і висловлюють сподівання відвідати його та пізнати всі криворізькі індустріальні принади.

DSCN1969

Суднобудівний комплекс - головний об'єкт індустріального туризму міста Феррол

DSCN2162

DSCN2185

Музей суднобудування міста Феррол 

DSCN2608

Гірничо-видобувний комплекс в Галісії