20 липня 2014 року відбулася чергова екскурсія в рамках промислового туризму

Цього разу екскурсанти мандрували «Стежками старовинного Гданцівського рудника»

Група налічувала 23 особи, здебільшого молодь – студенти, випускники вузів, школярі, представники старшого покоління і навіть пенсіонер 70-ти років.

Приємно, що в час ІТ технологій все більше криворіжців користуються Інтернетом, і всі учасники екскурсії записалися на екскурсію шляхом подання заявки в режимі онлайн на сайті промтуризму.

Звичайно ж, такий спосіб комунікації заощаджує час і оптимізує процес, тому шановні мешканці та гості міста, шукайте нас в світовій павутині, реєструйтесь за хвилину і відкривайте нові грані старого міста!

DSCN3523

Що ж до маршруту «Стежками старовинного Гданцівського рудника», то він був більш орієнтований на об’єкти індустріальної спадщини і включав відвідування:

- старого Гданцівського рудника;

- кар’єрів Левіна, «Радянського» колишнього рудника імені Ілліча, Південного та Північного Гданцівського рудника;

- Катерининської залізниці з водостічною аркою під нею (збудована у 1884році);

- устої та бики мосту Белелюбського та інші об’єкти.

Більше інформації щодо об’єктів за посиланням.

DSCN3540

Що ж найбільше вражало і дивувало екскурсантів?

Справжнім дивом стало «Альпійське озеро» (кар’єр «Радянський», затоплений озером), обрамлене неймовірно красивими краєвидами – величними насипами відвалів, буйною зеленню та урвистими скелями.

DSCN3615

А з високого правого берега річки Інгулець екскурсантам відкривалася чудова панорама центральної частини міста – Гданцівки, Чорногорки, історичної частини міста.

DSCN3590

DSCN3593

DSCN3604

Зі старого відвалу Південного кар’єру Гданцівського рудника туристи милувалися прекрасними краєвидами Бурщицького відвалу та річки Інгулець, затиснутої з усіх боків відвалами та кар’єрами ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

DSCN3584

В далечині виднілася дробильна фабрику колишнього НКГЗК та труби збагачувальної фабрики Південного ГЗК.

Особливий інтерес екскурсантів викликала архітектура промислових споруд та житлових будинків селища Гданцівського рудника та Робочої Колонки шахти «Радянської» колишнього рудника імені Ілліча. Не кожного дня, живучи в панельних будинках, є нагода побачити будівлі із червоного залізистого кварциту та цегли, збудовані в кінці ХІХ ст., що й до сьогодні збереглися в чудовому стані.

Моментом екстриму екскурсії стало подолання водостічної труби під високим насипом Катерининської залізниці.

Загалом, маршрут виявився нескладним та цікавим. І навіть погода сприяла комфорту екскурсантів – спека змінилася легкою прохолодою в другій половині дня.