Увесь Кривий Ріг як на долоні – і все це за чотири години, не виїжджаючи з міста!

bursch dump1

 

23 серпня у День прапора близько 20 мешканців Кривого Рогу стали учасниками екскурсії «Кривий Ріг з висоти Бурщицького відвалу». Здебільшого це була молодь, представники старшого покоління і навіть літня жінка з малолітнім онуком.

 

bursch dump2


Як і обіцяли, екскурсія видалася видовищною та цікавою. Моментів екстриму, правда було не багато, але яскраві емоції та відчуття від неймовірних панорам міста перекрили цей недолік.

 

bursch dump3


Стартувала автобусна екскурсія від пам'ятника козаку Рогу і рушила в напрямку Алахівського мосту (поблизу селища Чорногорка) та старого залізничного мосту через річку Інгулець, де власне і був перший вихід.

 bursch dump4

 

Далі екскурсанти долали шлях пішки, переважно по пересічній місцевості і відвідали декілька місць:

- залишки стволу шахти №5-Нова, відкритий на глибину 60 м. Дна шахти не видно, але завдяки допитливості екскурсантів, що з цікавістю жбурляли туди каміння, було чути відлуння, що нагадувало про невідомі та таємничі підземелля Кривбасу;


- Бурщицький відвал, якого дісталися вже добре протоптаною стежкою. Поверхня відвалу рівна, як плато, але, на жаль, цього року природа тут майже знищена через стихійні підпали внаслідок безвідповідального ставлення людини до власного довкілля.

 

bursch dump5


Бурщицький відвал був головною перлиною екскурсії, адже відкривав дивовижну панораму міста. Обертаючись на 360 градусів, екскурсанти наче на долоні бачили майже весь Кривий Ріг - історичний центр міста, Дзержинський район, всі шахти міста аж до ім. Фрунзе та Центрального ГЗК, промислові потужності ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , НкГОКа, ПівдГОКа. Затамувавши подих туристи споглядали цю неймовірну велич і красу – гігантські відвали, велетенські кар'єри, мальовничу річку Інгулець, затиснуту між техногенними ландшафтами. Не менш вражали і об'єкти індустріальної спадщини – старий залізничний міст Белелюбського та Гданцівський рудник.

 

bursch dump9

bursch dump10


До речі, Бурщицький відвал – це одна з двох найкращих оглядових точок міста (друга – Петровський відвал), де можна окинути оком весь Кривий Ріг, причому без будь-яких перешкод (відвали знаходяться у вільному доступі для відвідувачів).

 

bursch dump12


Після огляду панорами екскурсанти спустилися стежиною через ліс і оглянули останній об'єкт – руїни шахти «Валявка-Південна» колишнього рудника імені Ілліча. Ствол шахти зберігся до сьогодні в досить непоганому стані, має глибину близько 400 м. Туристи вирішили пересвідчитися у цій цифрі – падаюче з їх рук каміння, що за десятки секунд вільного з глухим звуком торкалося дна шахти, цілком доводило глибину.

 

bursch dump8


Загалом екскурсія тривала 4 години і за цей відносно невеликий проміжок часу залишила чимало позитивних вражень та нових знань. Більше інформації у відео, фото матеріалах та відгуках учасників.

 

bursch dump11 

Аріна: «Більше всього вразила панорами міста. Також дуже сподобалися розповіді екскурсовода про історію міста; дуже цікавими виявилися покинуті шахти, відкритий ствол шахти 400 м. Приємно була здивована красою природи, добре, що поверхня відвалів самовільно озеленюється, без будь-якого втручання людини. Ще побачили «криворізьку мілку» - корівку, що паслася на фоні промислового пейзажу – труб та градирень. Сподобалися учасники екскурсії – допитливі, цікаві люди.»

 

bursch dump13

 

Дар'я: «Враження від екскурсії отримуєш виключно позитивні. Бурщицький відвал відкриває перед глядачем захоплюючу панораму міста - це неперевершені відчуття! Окреме велике "дякую" нашому екскурсоводу Казакову В.Л. за професіоналізм, харизму, оригінальність подачі інформації та почуття гумору, що у сукупності робить екскурсію незабутньою».

 

bursch dump6

bursch dump7

bursch dump14 

bursch dump16

Поділись інформацією у соціальних мережах: