8 індустріальних чудес Кривого Рогу

Кривий Ріг – найдовше місто в Європі (126 км). Тут  багато діючих промислових об’єктів, які приваблюють туристів і на які організовують екскурсії.

Музей гірничої техніки

Музей гірничої техніки Північного гірничо-збагачувального комбінату – це єдиний скансен даної тематики в Україні. Представлена техніка, за допомогою якої було вивезено 30 млн м3 гірничої сировини та металевих обкотишів. Можна побачити велетенській ківш екскаватора, шахтний електровоз, кар’єрний бульдозер, «БелАЗ», дробинку, сепаратор рудозбагачувальної фабрики та багато іншої унікальної техніки.

 2

 

Як доїхати: Музей гірничої техніки знаходиться в мікрорайоні Даманський на вулиці Маршака, 1в. Поруч Ботанічний сад. Музей є єдиним в Україні скансеном гірської техніки. Дістатися сюди можна маршрутним таксі № 231 або тролейбусом № 18 чи автобусом №228.

Огляд експонатів безкоштовний.

Провальні ландшафти

Внаслідок обвалення верхніх горизонтів шахт утворюються так звані провальні ландшафти – це, можна сказати, штучні гори, тераси та зсуви, скелясті стінки. Провалля шахт Кривого Рогу за розмірами найбільші у Європі.

  4

Фото: Анатолій Новак

«Гніздо дракона» – об’єкт промислового альпінізму та туризму, розташований в північній частині Кривого Рогу. Це провальна лійка, утворена в результаті обвалення поверхні землі в місцях підземних пустот після видобутку залізної руди. Таких місць в Кривому Розі за словами знавців  — 26. Деякі з них мають глибину до 250 м і діаметр до 300 м, одна з найбільших воронок займає площу 16 гектарів.

Як добратися: у супроводі професійних екскурсоводів.

Шахта «Гвардійська»

Це найглибша шахта Європи (1620 м) і найпотужніша у Кривому Розі за запасами та вмістом залізної руди. У Європі спуск до шахти – популярна туристична атракція. Проте, як правило, шахти старі, у законсервованому стані. У Кривому Розі є можливість спуститися до справжньої діючої шахти. Для цього потрібно пройти медичне обстеження, повністю перевдягнутися і спустися аж на 1500 м вглиб землі.

shakta4

Екскурсія коштує 850 грн і триває 3 години, але час спливає дуже швидко, адже відчуття та враження гострі та неповторні: можна побачити як працюють шахтарі, бурильні станки, скреперні лебідки, навантажувальні машини, тобто який шлях проходить залізна руда від підземелля до поверхні.

Кар’єр Південного гірничо-збагачувального комбінату

Неповторне та вражаюче видовище, створене руками гірників — гігантський кар’єр ПАТ «Південний ГЗК» глибина якого понад 420 метрів. Площа котловану 570 га – це як три країни на кшталт Монако, глибина 404 м, він має 26 робочих горизонтів, що здалеку виглядають як серпантини, на яких видніються жовті плями – це гігантські «БелАЗи» (висотою 5 м) та кар’єрні екскаватори.

 3

Фото: Сергій Горінов

Крім того є можливість побачити на власні очі процес видобутку та перевезення залізної руди, а двічі на місяць — масовий вибух.

Як потрапити: екскурсійним автобусом у супроводі гіда.

Підземний водоспад

Саксаганський дериваційний тунель – це підземна річка на 65 м. Тунель довжиною 5,2 км створили у 1953 році, щоб відвести води річки Саксагань від великих запасів залізної руди. В тунелі є 24 метровий водоспад – єдиний в Україні. Назовні річки також є невеликий водоспад.

tonsaksa 007

Криворізький метротрам (трамвай-гібрид)

В місті Кривий Ріг можна побачити вказівники із зеленою літерою М, які більшість сприймають як знак метрополітену. Проте це не зовсім метро, а так званий метротрам – швидкісний трамвай в підземному тунелі. Враховуючи велику кількість мешканців та протяжність місто потребувало метро, проте побудувати його за радянських часів було не можливо. Метро будували лише в обласних центрах і містах-мільйонниках. Тому влада Кривого Рогу пішла на компроміс – лінія збудована за усіма стандартами метрополітену, проте ходять по ній не поїзди, а трамваї.

Метротрам налічує 15 станцій, з яких чотири є підземними. Цікаво, що між станціями «Мудрьона» та «Будинок Рад» тунелі в різних напрямках розминаються під землею без прямого перетину, проходячи один над одним.

Проїзд коштує 2,5 грн.

 5

«Ейфелеві вежі» Кривого Рогу

Кривий Ріг славиться своїми численними шахтами. Шахтарі видобувають руду з понад 1600 м під землею. Неймовірно яскраві враження можна отримати від огляду панорами промислового міста з баштових копрів шахт.

Як добратися: в супроводі екскурсоводів.

 6

Озера в кар’єрах

У Кривому Розі налічується 21 озеро, які утворилися у відпрацьованих кар’єрах. Вони вражають туристів своїми масштабами і приваблюють можливістю насолодитися видовищем строкатого рельєфу. Влітку навіть можна скупатися в теплій озерній воді. Глибина озер досягає 40-70 метрів.

Як дістатися:«Карачуновський кар’єр» – зупинка маршрутного таксі №295,205. «Рудоремонтий завод»,«Октябрський кар’єр» – зупинка «КРЕС», або «7 Зарічний».

 7

Фото Олександр Водолазський

З питань організації екскурсій звертайтеся до  відділу промислового туризму Криворізької міськадміністрації

Кривий Ріг,  +38 (0564) 92-29-69    Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.">

З матеріалами сайту www.mandria.ua