13 червня відбулася екскурсія

На цей раз учасниками екскурсії стали працівники Криворізької міської лікарні №3. Переважна більшість екскурсантів – жінки, що виявили інтерес до маловідомих місць рідного Криворіжжя. Екскурсія була приурочена до відзначення Дня медичного працівника.


Гідом оглядової екскурсії виступив спеціаліст відділу промислового туризму КП «Інституту розвитку міста Кривий Ріг» Казаков Володимир Леонідович. Під час переїзду до основних точок огляду, екскурсовод розповідав про історію заснування міста, його розвиток, основні промислові та історичні об'єкти, які розташовуються вздовж обраного маршруту, котрий починався з вулиці Пушкіна і прямував до Інгулецького району.

Автобусна екскурсія прослідувала від Криворізької міської лікарні № 3, що знаходиться на вулиці Пушкіна, вулицями Кобилянського, Каховській. З вікна автобусу можна було побачити старі райони міста (селища: Алахівка, Мотронівка, Південний ГЗК, Комсомольське). Південніше житлового масиву Південного ГЗК відкрилися краєвиди техногенних ландшафтів Південного промвузла Кривого Рогу: Войківське та Об'єднанне хвостосховища, збагачувальна фабрика Південного ГЗК. Проте, основна ціль подорожі знаходилася ще попереду – в районі селищ Центрально-Міського району міста – Рудничне (народна назва «Домікі») та Рахманівка.

В районі селища Рудничне група екскурсантів пішою ходою відвідали унікальне явище сучасного техногенезу – Криворізький Гранд-Каньйон. Що ж собою являє даний об'єкт? Криворізький Гранд-Каньйон – це штучно створений каньйон річки Інгулець, якого до початку 1960-тих років взагалі не існувало. З обох боків ріка стиснута вздовж 2,2 км Ліво- та Правобережним відвалами Південного ГЗК. Глибина досягає 150-ти метрів. Відвали сходять до річки живописними терасами, місцями порослими степовою рослинністю, деревами та чагарниками. Складається таке враження, що ти перебуваєш у справжніх горах: навколо гірські насипи відвалів, а на днищі каньйонів тихо прямує до Дніпра ріка Інгулець. Унікальність даного каньйону в тому, що подібних об'єктів, штучно створених людиною, не зустрічається а ні в Україні, а ні в Європі. За висловами екскурсантів, якби вони б не знали, що знаходяться на Криворіжжі, то сказали б, що вони бачать Кримські гори або Карпати.

Повертаючись до автобусу, екскурсанти поринули у тихе спокійне життя типового старого селища гірників – селища Рудничне. Збудоване воно в середині 1950-х років. Дво- та триповерхові будинки потопають у зелені. В селищі тривалий час проживали робітники колишнього Рахманівського рудоуправління, які працювали на шахті «Нова». Зараз у селищі життя продовжується, люди працюють у гірничо-металургійній промисловості на комбінаті Південний ГЗК.

На шляху між Рудничним та Рахманівкою екскурсанти ознайомилися із залишками Інгулецької гілки старої Катеринінської залізниці. З 1901 року до наших днів від неї залишилися високий насип, водостічні тунелі, складені з гранітних блоків. Дані об'єкти є прикладом транспортної індустріальної спадщини Кривого Рогу.

Останнім місцем екскурсії стали об'єкти індустріальної спадщини – дореволюційного рудника «Гервардт». Екскурсанти поринули у понад столітню минуле, коли тут з кінця 19 століття велись розробки багатої залізної руди. Від тих далеких часів до нашого дня залишилися – старий кар'єр глибиною 14,5 метрів, заповнений чистою джерельною водою, столітні відвали, штольня на борту кар'єра, гірничі вруби в скелю на схилі балки Галаганова, природні та штучні відслонення залізистих кварцитів. З вершини старого відвалу відкривається грандіозна панорама на високий і величезний лівобережний відвал Південного ГЗК, старе селище Рохманівка (відоме з початку 19 століття), відвали колишнього Новокриворізького ГЗК (наразі структурний підрозділ металургійного комбінату АрселорМіттал Кривий Ріг).

Загалом екскурсія тривала 6 годин. Всі учасники екскурсії отримали безліч позитивних вражень та емоцій.

Шановні криворіжці та гості міста! Відкрийте для себе непізнані грані Кривого Рогу, станьте учасником екскурсії та на власні очі переконайтесь в потужному потенціалі міста для розвитку промислового туризму!

Більше інформації на сайті та за телефонами: 92 98 48, 097 45 00 955.

DSCN1439

DSCN1440

DSCN1452

DSCN1453

DSCN1455