Мандруючи «Таємницями Кочубеївських штолень»

12 липня понад 40 мешканців нашого міста здійснили цікаву та незабутню подорож в маловідомий віддалений куточок, де в чудовому стані зберігся  об’єкт  криворізької промисловості дореволюційного періоду – Кочубеївський рудник.

 

Знаходиться він на північ від міста, біля селища Ганнівка, і включає мережу штолень, високі підземні камерні виробки, відвал та кар’єр.

DSCN3300

Названий рудник був на честь відомих на той час землевласників - Кочубеїв та працював з  перервами з 1904 року по 1914 (всього 5 років). За період існування рудника було видобуто близько 50 тис. тон руди – цифра мізерна в порівнянні з сучасними багатомільйонними показниками на Північному чи Південному ГЗК. Але якщо брати до уваги каторжні умови праці та повну відсутність техніки на той час, то цей був справжній локомотив  «залізної лихоманки» в північній частині Кривого Рогу.

DSCN3384

DSCN3287

Екскурсанти мали змогу на власні очі побачити всі частини рудника, що й до сьогоднішнього дня знаходяться в ідеальному стані, і навіть не найсприятливіші погодні умови (час від часу накрапав дощ) не завадили їм відчути моменти екстриму та захвату.

DSCN3290

Незмінний екскурсовод Казаков Володимир Леонідович, як завжди, з почуттям гумору і щирою любов’ю до Криворіжжя, занурював своїми розповідями екскурсантів в атмосферу часів сивої давнини, коли тут вперше в межах північної частини міста забилося серце гірничо-видобувної промисловості.  

DSCN3301

Спершу відвідали залізорудний кар’єр, що являє собою величезну прірву 35 метрів глибиною та в довжину сягає 185 метрів; місцями він має круті, скельні і обривисті схили. Поруч розташований старовинний відвал, густо вкритий степовою рослинністю, а на днищі у відкритому вигляді знаходяться високі підземні виробки та п’ять штолень.  

DSCN3391

Детальніше зупинимося на штольнях. Це унікальні рукотворні печери, в яких добувалася залізна руда за допомогою кирок, лому та динаміту. Пройти їх – заняття не з легких, але напрочуд цікавих. Вам доведеться нахилятися, інколи повзти наприсядки, адже висота штольні – до 1,5 метра. Не забувайте, що все це в умовах повної темряви, єдиним джерелом світла буде ваш ліхтарик. Штольні мають і певні особливості – дуже вогкий та прохолодний клімат, що змусив декого навіть замерзнути; наявна велика кількість кажанів, що ховаються високо у стелі, а також часто зустрічаються скелети диких тварин.

DSCN3330

Екскурсанти такими об’єктами були більш, ніж вражені – дехто мав нагоду перебороти власний страх перед підземеллям;  дехто відчув справжню любов до життя, виходячи з темряви та радіючи сонячному світлу чи навіть дрібному дощику.

DSCN3445

Але найкраще дізнатися про Кочубеївський рудник, відвідавши його та побачивши на власні очі. Тому, запрошуємо Вас на екскурсію, робіть заявку онлайн на сайті чи звертайтесь за телефоном: 92-98-48, 097-45-00-955

Відгуки учасників екскурсії:

DSCN3367Ярослав, держслужбовець:
«Организация экскурсии на высоком уровне.  Отмечу наличие моментов экстрима, а также очень интересную форму проведения экскурсии – вы имеете возможность не слушать скучный музейный текст, а видеть воочию объект в сопровождении рассказов увлеченного человека. 
Данная экскурсия – отличный способ открыть для себя достопримечательности города.

Советую все учасникам бать хорошо подготовленным к такому мероприятию – иметь удобную одежду и обувь».

DSCN3368Юрій Гаврилович, інженер-електрик:
«Каждый год мы с семьей ездим на экскурсии в западную часть Украины, а вот на экскурсии по родному городу впервые. Сегодняшний выезд показал, что в Кривом Роге есть уникальные места, о существовании которых мы даже не догадываемся.

Очень впечатлил карьер – огромная дыра посреди степи, на которую внезапно наталкиваешься гуляя по невисоким холмам  и полянам. Получили массу удовольствия и физическую нагрузку, планируем дальше принимать участие в таких экскурсиях, особенно интересует посещение карьера ЮГОКа».

DSCN3370Дмитро, студент:
«Дикая экскурсия, без обустроенных протоптанных дорожек, с моментами экстрима. В штольнях можно удариться головой, нужно быть осторожным. Нет обязательного пошагового следования за екскурсоводом, можно остановиться на любом объекте, порассматривать, запечатлеть на фотоаппарат. Удивило огромное количество костей животных в штольнях».


DSCN3369Оксана, бухгалтер:
«Понравился момент преодоления страхов – войти в узкую штольню, побродить по этим галереям, а затем на выходе испытать чувство радости при виде прекрасной панорамы природы.
Впервые услышала о наличии такого места в Кривом Роге. Планирую еще поехать на подобные экскурсии, чтобы открывать что-то новое для себя».

DSCN3371Юрій, бібліотекар:
«Все понравилось, особенно штольни. Погода была вполне подходящая, как раз для посещения штольни, когда снаружи идет дождь, а внутри сухо. Не было ощущения страха,  все безопасно, группа экскурсантов большая, заблудиться невозможно. Впечатляют масштабы рукотворных образований. Считаю, что в таком же виде и дальше нужно организовывать экскурсии, не нужно облагораживать спуски или подъемы, пусть остается момент сложностей».

DSCN3372Наташа, працівник бюджетної установи:
«По сравнению с экскурсией на Гранд-Каньон, отмечу что этот объект больше ориентирован на ощущения – темное подземелье и контраст на выходе из штольни, когда все кажется ярким и сияющим. Гранд-Каньон – образование, больше впечатляющее зрелищностью – огромная панорама отвалов и узкой реки. Касательно этой экскурсии, считаю,  что нужно обустроить спуски и сделать маршрут легко проходимым.

DSCN3373Лідія, за спеціальністю – геолог:
«Мне лично эта экскурсия интересна прежде всего потому что ее проводит мой бывший преподаватель – Казаков Владимир Леонидович. Рада, что в наше время есть люди, которые разрабатывают такие экскурсионные маршруты. К сожалению, многие криворожане редко участвуют в экскурсиях, не все даже были в Ботаническом саду. Считаю, сто данный экскурсионный маршрут был совсем не сложный, погода прекрасная, настроение отличное. Все было в удовольствие. Хотелось бы,  чтобы такие экскурсии организовывались почаще».

DSCN3376Юлія, студентка:
«Екскурсія дуже сподобалась, дух захоплює. Цікаво було проходити штольні, інколи вони були зовсім низькі та вузькі, інколи можна було навіть випростатися у повний зріст. Загалом, екскурсія була не складна, вважаю, що кожен може її випробувати на собі».